• Добре дошли в сайта на 142 ОУ "Веселин Ханчев" - София!

Академик Антон Дончев – гост в 142 ОУ „Веселин Ханчев”

Академик Антон Дончев – гост в 142 ОУ „Веселин Ханчев”

          В последния ден на февруари ученици и учители от 142 ОУ „Веселин Ханчев“ ентусиазирано посрещнаха класика на българската литература Антон Дончев. Събитието бе организирано по повод предстоящия национален празник – 3-ти март. Представен бе творческият път на писателя, както и вечните цитати от романите му.

          Това, което впечатли учениците, бе мъдрото слово на Антон Дончев за славните и героичните мигове на Освободителната война и свободата като висша ценност, за светлината, струяща от Родопа планина, за уникалността на българската култура. Творецът се върна назад във времето, като разказа, че е започнал да пише на осем - годишна възраст, а първия научнофантастичен роман сътворил на дванадесет години.

          Силен интерес и многобройни въпроси подрастващите отправиха за  творческата история на романа „Време разделно”. Подчерта се, че романът е написан за около четиридесет дни, превеждан е на повече от 30 езика и е получил номинация в САЩ за най-добър исторически роман. Екранизиран е през 1987 година, а преди четири години е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“.

          Авторът сподели, че има идеи за написване на още три-четири книги.

          А.Дончев респектира присъстващите с мащабността на своя интелект и мисията си да бъде будител на народа. 

          В края на срещата той отправи послание към учащите се да пазят огъня на любознанието, да имат воля и сила за знания, да пишат и мислят със сърцето си.

          В навечерието на националния ни празник събитието се превърна в уникален урок по родолюбие.

Допълнителни изображения